» » Organic food: Обратно към източника

органична храна

На Запад за organic food (органична, натурална храна) се говори от години, но у нас пазарът на органични храни е такава новост, каквато се оказаха и генетично модифицирани продукти. Навярно мнозина от вас вeче са се спирали в супермаркетите до рафтовете, на които са наредени зеленчуци, кисело мляко и други продукти, маркирани като "екологични", "натурални", "био" и т.н. И въпреки, че тези продукти са по-скъпи, поне веднъж ще се изкушили да купите от тях, следвайки модата за здравословното хранене, обзела целия свят.

Говорейки за "екологично чисти, органични продукти" се има предвид, че те не са вредни за човешкия организъм, че зеленчуците не съдържат нитрати, месните продукти - канцерогени, кисело мляко и извара - изкуствени подобрители и консерванти. А витамините, минералите и биологично активните вещества, съдържащи се в тях са повече, отколкото в традиционните храни. Затова и organic food е източник на здраве и енергия.

При този вид храни голямо внимание се обръща на района, в който се произвеждат (разбира се, трябва да е екологично чист) и на неизползването на пестициди и други неорганични торове. Освен това, всички допълнителни съставки (подправки, оцветители и т.н.), без които производството е просто невъзможно, трябва да са естествени, въпреки че те са много по-скъпи от изкуствените, не са устойчиви на температурни колебания и възможностите им са ограничени. Точно за това, за масовите производители е по-изгодно да използват изкуствени добавки.

Най-голямо разнообразие на органични, натурални хранителни продукти за сега има в САЩ. Филмови звезди и топ модели, популярни телевизионни и икономически магнати публично заявяват своята любов към тях. Няколко големи вериги супермаркети и огромно количество ферми предоставят био храни на почитателите им. У нас, обаче, еко продуктите са все още малко. В магазините като здравословни, естествени, екологично чисти се предлагат различни неща, но до колко са такива не се знае, тъй като специални проверки не се правят. Но ако сте почитател на тези продукти, разбира се, може да приемете, че всичко, което се отглежда "на село" може да мине за organic food.


«
Следваща
По-нова публикация
»
Предходна
По-стара публикация